Materialen

Wat is Latex
Latex is een ingrediënt om het eindproduct rubber te maken.
Latex zegt nog niks en kan zowel natuurlijk als synthetisch, aardolie gerelateerd zijn.
De natuurlijke variant noemen we ook wel Natuurlatex.
Overal ter wereld komen bomen voor, als die worden beschadigd stroomt er een vloeibare afscheiding die door stolling verhindert dat schimmels of bacteriën binnendringen.
Enkel het sap van de hevea brasiliensis (rubberboom) is het meest elastisch en geschikt voor de productie van rubber producten.
Deze boom werd in 1736 ontdekt in het Braziliaanse amazonegebied door de Franse ontdekkingsreiziger Charles Marie de la Condamine (1701- 1775) die het gestolde sap meebracht als curiositeit.
In 1839 ontdekte men dat rubber en zwavel bij verhitting, vulkanisatie, een rubber oplevert dat sterk en stevig blijft bij temperaturen van 0 tot 100° C.
Een Engelse apotheker ontdekte dat er potlood kon mee worden uitgegomd.
Van het Engelse “to rub”, wrijven, ontleent het eindproduct zijn naam rubber.
Dit nieuwe product rubber heeft vooral elastische eigenschappen en voegde veel toe aan de industriële revolutie.
Sindsdien werd het product gebruikt als stootrubber, dichtringen, banden van fietsen en auto’s, kauwgom en verf.
Kortom alles wat extreem rekbaar en betrouwbaar moet zijn.
Vooral de Engelsen stuurden jonge plantjes naar hun Aziatische tropische kolonies zoals Sri Lanka, Singapore of Maleisië.
De Portugezen legden vooral in centraal Afrika plantages aan.
Zoals hars uit een den vloeit, zo komt uit de hevea brasiliensis of rubberboom het melksap natuurlatex.
Om het melksap te winnen brengt men een insnijding aan in het buitencambium van de boom.
Hierdoor worden de latexvaten doorgesneden en vloeit het sap naar buiten.
Onder de insnede is een potje bevestigd waarin het uitlopende melksap wordt opgevangen. De prijs voor rubber en vooral hevea melksap is zeer hoog.
Naast de stijgende wereldprijs door de groeiende vraag, bestaat de prijs uit het uurloon op de plantages.
Een kleine 40 uur werk op de plantage is nodig om voldoende heveamelk te verzamelen om bijvoorbeeld één matras te produceren.
Daarnaast bestaat de latexprijs een groot deel uit het groeiproces van de boom en het onderhoud van de plantage.
Om één matras te produceren zou één boom tot wel 18 maanden sap moeten produceren.

Mahoton 100% natuurrubber matrassen en kussens
Mahoton slaapsystemen heeft de beschikking over deze zeer hoogwaardige Europees
geproduceerde kwaliteit natuurrubber.
De collectie matrassen en hoofdkussens bestaan uit minimaal 85% heveamelk van de hevea brasiliensis en ca. 15% natuurlijke, corrigerende en vulkaniserende additieven.
Deze worden samengebracht tot het eindproduct rubber.
Door alle puur natuurlijke ingrediënten mogen we nu spreken over een unieke 100% natuurrubber.
Om dit natuurrubber te maken is een goede logistiek noodzakelijk van vers hevea melksap en een innoverende technische knowhow.
Verse heveamelk wordt op basis van een ISO 2004 certificaat gecentrifugeerd aangeleverd. Op basis van een ingewikkeld computergestuurd programma wordt de heveamelk gemengd met lucht en de natuurlijke, corrigerende en vulkaniserende additieven.
Dit mengsel wordt in aluminium vormen gespoten, waarbij de pinnen, die tevens de zones
creëren, de warmte van 96° C binnen in de massa brengen.
Na ongeveer 90 minuten stomen wordt de gevulkaniseerde matras of kussen kern uit de vorm verwijderd en nagewassen zodat alle zeepresten en alle geurtjes verdwenen zijn.

Product-informatie PCM


PCM staat voor Phase Change Material en is in eerste instantie  ontwikkeld in opdracht van NASA voor het opvangen van temperatuur veranderingen in de ruimtevaart.PCM zorgt voor een constante ideale lichaam temperatuur. Het lichaam geeft overtollige warmte af aan de microcapsules. Deze slaan dit op totdat de lichaamstemperatuur daalt en het lichaam aangeeft de warmte weer nodig te hebben. Dan geeft de PCM de warmte weer af aan het lichaam. PCM vermindert daardoor temperatuurschommelingen en vochtigheidsveranderingen rond het lichaam.

PCM microcapsules zijn vergelijkbaar met ijs in een drankje. Als het verandert van vast in vloeibaar, neemt het warmte op en koelt het de drank, waardoor het drankje langer op de gewenste temperatuur blijft. PCM werkt op dezelfde manier maar kan ook terugkeren naar een vaste vorm als de omgeving kouder wordt. Het smeltpunt is afgestemd op de ideale lichaamstemperatuur. De PCM wordt beschermd door een polymeeromhulsel zodat de werking permanent en is. Om een goede ventilatie te behouden worden de microcapsules als kleine dots aangebracht op een percal katoenen onderlaag.

De reden dat PCM zo goed werkt in bed textiel komt door de temperatuurschommelingen die mensen doormaken gedurende de nacht. Tijdens de verschillende slaapfases ontspant het lichaam zich, daalt de hartslag en verlaagt de lichaamstemperatuur. PCM past zich aan en weet de hele nacht het lichaam op een constante temperatuur te houden zodat men rustiger en dieper slaapt en daardoor beter uitgerust en frisser wakker wordt.